The Role of Human Resources in Improving The Level of Computerized Management Information Systems Usage  within The Context of Financial Department: The context of Mutah University

Dr.Faisal Mahmoud Shawawreh*

Dr. Fairouz Mosleh Aldhmour**

Dr. Raid Mohamad Aladaileh***

Dr.Hisham Othman Almobaideen****

Faculty Of Business Administration

Mutah University

Jordan – P.O.Box (7)

This research aims to assess the role of human resources in improving the level of computerized Management Information Systems (MIS) use  within the context of financial department at Mutah University. MIS nowadays is highly associated with a close relationship with various departments and divisions within any institution, organization or company, especially financial departments. It became recognized that MIS is seen as the backbone of the work of finance departments and divisions and a key success  factor  to achieve their goals with the highest level of efficiency and effectiveness. MIS can enable these departments and divisions to take appropriate decision in a timely manner and to avoid the lengthy and complex procedures that might lead to  poor performance and lack of accuracy in the final results.

Data were collected using questionnaires which were distributed to the staff of the department of finance at Mutah university. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS) was used to analyze the data. The study revealed that the most influential factors leading to improving the level of MIS use  in the department of finance at Mutah university are:  facilitating and simplifying the administrative procedures, efficiency of control mechanisms, volume of manual work, accuracy of outputs, speed of management decision-making and the level of employees' satisfaction.

Keywords:

Management information system, Human resources, financial departments.

دور الموارد البشرية في تحسين مستوى استخدام

نظم المعلومات الإدارية المحو سبة في الدائرة المالية

(دراسة ميدانية-جامعة مؤتة)

الدكتور فيصل محمود الشواورة  *

الدكتورة فيروز مصلح الضمور  **

الدكتور رائد محمد العضايلة    ***

الدكتور هشام عثمان المبيضين****

كلية إدارة الأعمال

جامعة مؤتة

الأردن – صندوق بريد (7)

الملخّص

يهدف هذا البحث إلى تقييم دور الموارد البشرية في تحسين مستوى استخدام نظم المعلومات الإدارية المؤتمتة في الدائرة المالية بجامعة مؤتة، أن نظم المعلومات الإدارية في وقتنا الحاضر ترتبط بعلاقة وثيقة مع مختلف الدوائر والأقسام العاملة في أي مؤسسة أو منظمة أو شركة وعلى رأسها بالطبع تقع الدوائر والأقسام المالية، حيث أصبح من المسلم به بأنَّ نظم المعلومات الإدارية قد باتت تشكل عصب عمل الدوائر والأقسام المالية والضامن الرئيسي لنجاحها وتحقيق أهدافها بمنتهى الكفاءة والفاعلية، وبالتالي تمكينها من اتخاذ القرار المناسب في الوقت المناسب وإلا فإن عليها مواجهة إجراءات طويلة ومعقدة مع ما يرافقها من ضعف في الإنجاز وعدم دقة في النتائج النهائية.

وبتحليل البيانات التي قام الباحث بتجميعها بواسطة قوائم الاستقصاء التي سبق وأن تم توزيعها على موظفي الدائرة المالية في جامعة مؤتة، وبالاعتماد على الحزمة الإحصائية (SPSS  ), فقد كشفت الدراسة أن أهم العوامل المؤثرة التي تؤدي إلى تحسين مستوى استخدام نظم المعلومات الإدارية في الدائرة المالية في جامعة مؤتة هي: تسهيل وتبسيط الإجراءات الإدارية، كفاءة آليات المراقبة، حجم العمل اليدوي، دقة النتائج، سرعة صنع القرارات الإدارية ومستوى رضا الموظفين.

كلمات مفتاحيه:

نظم المعلومات الإدارية – الموارد البشرية– الإدارة المالية.

* أستاذ مشارك -  قسم إدارة الأعمال والتسويق – كلية إدارة الأعمال  – جامعة مؤتة – الأردن.

** أستاذ مساعد- قسم إدارة نظم المعلومات الإدارية – كلية إدارة الأعمال  – جامعة مؤتة – الأردن.

*** أستاذ مساعد- قسم إدارة نظم المعلومات الإدارية –كلية إدارة الأعمال  – جامعة مؤتة – الأردن.

**** أستاذ مساعد- قسم إدارة نظم المعلومات الإدارية – كلية إدارة الأعمال– جامعة مؤتة – الأردن.