التهرب من الضريبة على الدخل في المملكة الأردنية الهاشمية
مجلة الحقوق، جامعة الكويت، مجلد 27، عدد4، 2003

تعد جريمة التهرب الضريبي من أخطر الجرائم الاقتصادية, وذلك لما لها من خطورة على الاقتصاد الوطني, فللتهرب الضريبي أهمية كبرى بسبب ما يؤدي إليه من أضرار جسيمة في المجتمع, حيث إن التهرب الضريبي يؤدي إلى عجز في الموازنة العامة, الأمر الذي يسبب عجز الدولة عن القيام ببعض المشروعات العامة, كما أن التهرب الضريبي يؤدي إلى الإخلال بمبدأ المساواة والعدالة في فرض الضريبة على المكلفين .
لما تقدم تتضح ضرورة البحث في هذا الموضوع الحيوي, ولا سيما أن ظاهرة التهرب الضريبي منتشرة في الأردن, لذا قسمنا موضوع هذا البحث إلى فصل تمهيدي عن مفهوم الضريبة على الدخل وتطورها في التشريع الضريبي الأردني, ثم نتحدث في فصل أول عن ماهية التهرب الضريبي وأنواعه والطبيعة القانونية لجريمة التهرب الضريبي- أما في الفصل الثاني فسوف نتعرض إلى أسباب التهرب ووسائل مكافحته, ومن ثم العقوبات والجزاءات المترتبة على جريمة التهرب الضريبي, ونختم هذا البحث ببعض التوصيات .

Evading Income Tax in Jordan
Law Journal, Al-Kuwait University, Volume No : 27 Issue No : 4, 2003

Tax evasion crime is considered as one of the most damaging types of crime because of its detrimental effects on national economy. Tax evasion is clearly evident in Jordan.
First of all, tax evasion leads to a significant deficeincy in the public.budget which in turn results in decreased public project being financially funded by the state.
Secondly, tax payers who abide by the law are being treated unfairly and unequally because the actions of the tax evaders. The study has been devided into two main sections: the rseearch begin with abrief introduction examining the concept of income tax. The first main section will address the concept of tax evasion, its types and the legal nature of the crime of tax evasion. The second section focuses on the reasons for tax evasion and the methods of combating it as well as the punishment designed by legislator. The study ends with some recommendations.