عقد الصُّلح وتطبيقاته في التشريعات الجمركيّة.

بحث مشترك مع الدكتور جعفر المغربي

مجلة الحقوق، جامعة الكويت، العدد 1، 2007

الملخص:

يعتبر عقد الصلح من أهم العقود المسماة التي نظمت أحكامها القوانين المدنية المختلفة ومنها القانون المدني الأردني. ولما كان لهذا العقد تطبيقات قانونية مختلفة. فإن هذا البحث يأتي لدراسة تطبيقات عقد الصلح في التشريعات الجمركية. وذلك من خلال فصلين تم تخصيص الأول منهما للحديث عن المفهوم العام لعقد الصلح في القانون المدني، أما الفصل الثاني فقد تم تخصيصه للحديث عن المصالحة في التشريعات الجمركية. وفي الخاتمة تم استعراض أهم النتائج والتوصيات.

Journal of law, University of Kuwait, NO. 1, 2007

Abstract  :

The settlement contract is one of the most important nominal contract that have been dealt with under the Jordanian civil code.

Since this contract has several applications this article examines the application of the settlement contract in taxation legislations.

This article is devided into two sections. Section one deals with the general concept of settlement contract in civil law. Section two deals with settlement in taxation law.

The article ends with a conclusion contains recommendations and suggestions

The Settlement Contract in Taxation Legislations